De toekomst van ons onderwijs

In deze serie over de toekomst van ons onderwijs gaan we op zoek naar antwoorden door lokale initiatieven en mensen in de schijnwerpers te zetten die in en om Breda nieuwe spelregels maken voor het onderwijs.

De slimme universiteit

Hoe richten we ons onderwijs in zodat het aansluit bij de razendsnel veranderende wereld? Hoe ontwikkel je talenten? Wat moeten studenten in deze digitale wereld überhaupt eigenlijk leren? Economie en bedrijfskunde of liever burgerschap en geluk? En hoe moeten onderwijzers dat dan doen, geluk doceren? Zijn de trendy moocs (massive open online courses) het antwoord op de nieuwe spelregels waarmee we te maken hebben?

We trappen af met een mashup (klik hier om te lezen wat dat is) van de Tegenlicht Meet Up in Breda over De Slimme Universiteit die op 22 maart werd gehouden in Brandpunt Breda, wat trouwens zelf ook een leuke mashup is, van koffie, creatieve producten, kunst en events.

[youtube id=”3CeMQuMb5FM” width=”720″ height=”420″ autoplay=”no” api_params=”” class=””]

 


erica bol1. Erica Bol – initiator Teach the Future Europe

“Veel mensen hebben een future shock,” zegt Erica Bol. “Veranderingen gaan namelijk veel sneller dan voorheen. Het onderwijs van nu is daar niet op ingericht, die stamt nog uit de industriële revolutie.” Wat we leren in het huidige systeem gaat over oplossingen vinden voor iets wat fout ging, licht Bol toe. Terwijl, wanneer je kinderen leert over de wereld van morgen, leer je ze om idealen te creëren. Docenten moeten leerlingen dus vaardigheden meegeven om met de snelheid van veranderingen om te kunnen gaan. Dat doe je volgens Bol door veel te experimenteren en creatief te zijn, met gameing bijvoorbeeld, avatars en hologram bijeenkomsten, met scenario’s uitschrijven en spelen. “Het onderwijs van de toekomst veel meer op netwerken zijn gebaseerd en een sociaal karakter hebben,” aldus Bol.

Links – video’s – events

Erica Bol is initiator bij Teach the Future Europe 

Klik hier om Erica Bol te vinden op Linkedin.

Teach the Future werkt samen met de duurzame pabo.

Op 21 april organiseert Teach the Future samen met Dutch Future Society de Teach the Future Hackathon sharing session. Hier schrijft Erica Bol daarover. En hier kun je daar kaartjes voor kopen.

Bekijk deze video waarin Erica Bol praat over de toekomst van het denken en hoe we met een nieuwe mindset slimme steden kunnen creëren.

 


 

willem van valkenburg2. Willem van Valkenburg – manager Production & Delivery van de TU Delft Extension School.

De TU Delft Extension School is opgericht om de kwaliteit van zowel campus als online onderwijs te verbeteren. Willem van Valkenburg organiseert alle MOOCS, OpenCourseWare, online en blended courses van de TU Delft sinds 2013, voor zowel de eigen campus, als daarbuiten.

“Wij zijn hier vanuit ideologische motieven mee gestart. Wij willen kennis delen en studenten een extra uitdaging geven,” zegt Van Valkenburg. Het nieuwe open online onderwijs is sociaal. Studenten leren door kennis te delen, vragen te stellen en discussies te starten. Het forum speelt daarbij een belangrijke rol. Student assistenten sturen daar de discussies. “Die geven niet zomaar het juiste antwoord, maar houden de discussie op gang, om de deelnemers aan de moocs naar een hoger niveau te brengen,” aldus Van Valkenburg.

Maar, wat heb je nou eigenlijk aan zo’n mooc? Krijg je er studiepunten voor en kun je het met goed fatsoen op je cv zetten? Hoe zit het, met andere woorden, met de waarde van de certificaten? De TU Delft is zich daarvan bewust en is een samenwerking aangegaan met zes andere universiteiten. Studenten die bij de TU Delft een aanvullende mooc hebben gevolgd, krijgen studiepunten die op de andere zes universiteiten ook worden erkend. Ook maakt het samen met bedrijven als Shell en CapGemini specifieke cursussen voor hun werknemers, die daarnaast opengesteld worden voor niet werknemers. Maar, zegt Van Valkenburg, in de continue bijscholing van bedrijven valt nog veel te halen. “Je moét nu je leven lang blijven leren.”

Links – video’s – events

Hier kun je Willem van Valkenburg op twitter volgen. @wfvanvalkenburg

Hier kun je de moocs van de TU Delft vinden

Een wereldwijde aanbieder van moocs is Coursera

Van 12 tm 14 april vindt in Krakow de Open Education Global Conference plaats.

everything you want to know about moocsKlik hier om de presentatie “Everything you want to know about moocs” te zien van Willem van Valkenburg

 

 

 

 


Niels De Beer3. Niels de Beer – oprichter van de opleiding gezondheidszorg Technologie en het lectoraat Active Ageing op de Avans Hogeschool

“Creëer onverwachte verbindingen met je studenten,” zegt Niels de Beer. Zeventig procent van het onderwijs mag wat hem betreft worden ingevuld door het werkveld. “Studenten moeten uit die mooie academische gebouwen. Laat ze experimenteren, zelf ervaren, hun hoofd stoten en om de hoek kijken,” aldus de Beer.

Links – video’s – events

Hier kun je Niels de Beert op twitter vinden @nielsdebeer  en Hier op Linkedin

Kijk de TEDx van Niels de Beer terug over hoe oud jong ontmoet

 


eva-lisa janssen

4. Eva-Lisa Janssen – Ucademy

Al studerende op de Avans Hogeschool vroegen Eva-Lisa Janssen en vier collega-studenten zich af, wat leren we nou eigenlijk? En is dat voldoende voor de nieuwe wereld? Het antwoord was nee. “We leren niet hoe je mens moet zijn, hoe je moet leven,” zegt Janssen in de Tegenlicht Meetup in Brandpunt. Geïnspireerd op de Amsterdamse Bildung Academie besloten de vier studenten Ucademy op te zetten, een onafhankelijke academie binnen de Avans Hogeschool met drie grote lijnen: vrijheid en samenleving, creatie en inspiratie en identiteit en leiderschap.

In april starten de modules en de animo was zo groot dat ze al snel de groepen moesten vergroten van 20 naar 25 man. Lessen worden gegeven door mensen uit het veld en omdat de oprichters van Ucademy niet in strakke businessmodellen of hierarchie geloven wordt het zo organisch mogelijk opgezet. Iedereen die iets wil of kan betekenen voor Ucademy is welkom. Op 21 april starten de eerste lessen.

Links – video’s – events

Hier kun je Eva-Lisa Janssen vinden op Linkedin

Ucademy op Facebook

Dit is een artikel over Ucademy van Punt., het magazine van Avans.

Wil je meer lezen over de Bildung Academy. Klik hier


 

Deze post is gemaakt door Stefanie Vermeulen