“Geen stinkende auto’s of vieze fabrieken. Wat we elke dag in en uit ademen is natuurlijk schoon. CO2 daar leven wij niet mee.” De kinderen van Breda zijn er duidelijk over, een schone stad, dat is wat ze willen. Niet straks, maar nu graag, want “de toekomst bestaat.”
In de tweede editie van de jaarlijkse KinderTrendrede speelt de duurzame stad een grote rol. De kinderen willen zelf energie opwekken, elektrisch vervoer, en verwachten zelfs nog betere alternatieven op elektriciteit. De natuur, die moet vooraan komen te staan. Daar zijn we immers hartstikke afhankelijk van. Het is onze bron van energie, voeding en ruimte om in te bewegen. Volwassenen moeten dat veel meer gaan beseffen, vinden de kinderen. “Een aarde die vies is en waarop je niet kunt leven is pas echt onbetaalbaar.”
Dit jaar droegen kinderen van Grote Broer en Grote Zus de KinderTrendrede voor, een jongerenorganisatie die actief is in Hoge Vught en Haagse Beemden en jongeren bij wie het niet vanzelfsprekend is toekomstperspectief wil bieden door ze met workshops en activiteiten in contact te brengen met positieve rolmodellen. In een serie van workshops gingen ze aan de slag met hun beeld van de stad en de wereld. Wat valt hun op? Wat missen ze? Wat moeten volwassenen beter doen? Naast de voordracht van de trendrede op de toekomststoel, een rap en een gedicht over gelijkwaardigheid en jezelf mogen zijn.
Voor wie de KinderTrendrede nog niet kent, het is het jonge zusje van de succesvolle nationale Trendrede, een belangrijk trenddocument voor landelijke politieke partijen, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. “Het is een jaarlijks geschenk aan Nederland van een groep trendwatchers,” zegt Tony Bosma, een van de initiatiefnemers. Een soort alternatieve troonrede dus.
Omdat kinderen de toekomst zijn, werd het na acht jaar ook wel eens tijd voor een kinderversie, vonden PakhuisB, TeachtheFuture en Extend Limits. Ze ontwikkelden de KinderTrendrede, een programma van toekomstlessen, een cursusdag toekomstonderwijs voor docenten en een serie workshops voor de scholieren om de KinderTrendrede zelf te maken, onder begeleiding van leraren en experts in trendwatching en toekomstdenken. “Scholen richten zich op gisteren en vandaag, maar niet op de toekomst. Het is belangrijk dat we daarover nadenken en dat stimuleren we met lesmateriaal,” zegt Erica Bol, een van de initiatiefnemers en oprichter van Teach the Future.
Dat dat belangrijk is, vinden de kinderen zelf ook, blijkt uit deze editie van de KinderTrendrede die vlak voor de meivakantie werd gehouden in de grote concertzaal van Nieuwe Veste. “Scholen helpen om de wereld van vandaag beter te begrijpen. Ze bereiden ons voor op de dag van morgen. Maar leren we niet te veel over hoe het was en te weinig over hoe het kan zijn? Laat onderwijs meer aansluiten op wat er speelt in onze omgeving. Geen standaard boeken maar aansluiten bij wat wij zoeken. Laat extra leraren helpen om school leuker en persoonlijker te maken. Goede leraren maken voor ons het verschil. Leraren die ons helpen te luisteren in een wereld vol schreeuwende keuzes.”
Ben je docent van groep 6,7,8 of de 1e klas middelbare school en wil je komend schooljaar ook 6 toekomstlessen geven? Stuur een mail naar stefanievermeulen@pakhuisb.nl. Op de website van de Kindertrendrede vind je de volledige tekst van de KinderTrendrede, meer informatie over de toekomstlessen en workshops en toffe filmpjes. Hier is een voorproefje!